De mogelijke oogaandoeningen

Cataract

Cataract, ook wel staar genoemd, is een veelvoorkomende oogaandoening waarbij de ooglens troebel wordt. Dit veroorzaakt wazig zicht en kan leiden tot verminderd gezichtsvermogen.

Glaucoom

Glaucoom is een oogaandoening waarbij de druk in het oog toeneemt, wat schade aan de oogzenuw kan veroorzaken en uiteindelijk tot permanent gezichtsverlies kan leiden. Het wordt vaak "de stille dief van het gezichtsvermogen" genoemd, omdat het aanvankelijk geen symptomen veroorzaakt.

Maculadegeneratie

Maculadegeneratie is een oogaandoening waarbij de centrale gezichtsscherpte geleidelijk afneemt. Het treedt op wanneer de macula, het deel van het netvlies dat verantwoordelijk is voor scherp zien, beschadigd raakt.

Diabetes

Diabetes kan schade aan de ogen veroorzaken, wat bekend staat als diabetische retinopathie. Deze aandoening ontstaat als gevolg van hoge bloedsuikerspiegels die kleine bloedvaten in het netvlies beschadigen.

Keratoconus

Keratoconus is een oogaandoening waarbij de hoornvliesstructuur geleidelijk dunner en kegelvormig wordt in plaats van bolvormig. Dit resulteert in vervormd zicht, astigmatisme en gevoeligheid voor licht.

Vlokjes en lichtflitsen

Vlokjes en lichtflitsen in het gezichtsveld kunnen symptomen zijn van verschillende oogaandoeningen, zoals netvliesloslating, migraine met aura of glasvochtvertroebeling. Vlokjes worden vaak beschreven als kleine zwevende deeltjes in het oog, terwijl lichtflitsen als heldere, flitsende lichten worden waargenomen.

Pterygium & pingueculum

Pterygium is een aandoening waarbij een driehoekig, vlezig groeiend weefsel ontstaat op het witte deel van het oog, meestal aan de zijkanten. Pingueculum is een gelige of witte bult die zich ontwikkelt op het witte deel van het oog, meestal dichtbij het hoornvlies.

Netvlies trombose

Netvlies trombose, ook wel retinale veneuze occlusie genoemd, is een oogaandoening waarbij een bloedvat in het netvlies wordt geblokkeerd, meestal als gevolg van een bloedstolsel.

Droge ogen

Droge ogen is een veelvoorkomende aandoening waarbij de ogen niet voldoende traanvocht produceren of waarbij het geproduceerde traanvocht van slechte kwaliteit is. Dit kan leiden tot symptomen zoals irritatie, branderigheid, jeuk, roodheid en wazig zicht.

Maak je afspraak in het ooginstituut of bij oogartsen Coppens

In het Ooginstituut Aalst werkt een team van oogartsen samen met optometristen, een verpleegkundige en medische secretaresses om u zo goed mogelijk te kunnen helpen. U kan bij ons terecht met al uw oogproblemen.