Zo speelt het ooglid een essentiële rol in het behoud van een gezond gezichtsvermogen.

Het beschermt het oog tegen externe invloeden zoals stof, vuil en schadelijke UV-stralen. 

Het ooglid zorgt voor het gelijkmatig verdelen van traanvocht over het oogoppervlak. Traanvocht is van vitaal belang voor het voeden en smeren van het hoornvlies, het heldere voorste deel van het oog. 

Een slecht functionerend ooglid kan resulteren in onvoldoende bevochtiging van het oog, met als gevolg oogirritatie, roodheid en droge of tranende ogen.

Image

In het Ooginstituut kan je terecht voor esthetische procedures alsook voor functionele ingrepen aan de oogleden. 

Onder functionele ingrepen verstaan we oogleden die naar binnen of naar buiten draaien, afhangende oogleden, wegname van overtollige huid of wegname van allerhande vlekjes – bolletjes – wratjes aan de oogleden; alsook behandelingen van hinderlijke wimpers.

Naast deze belangrijke functies kan een ooglidcorrectie ook om esthetische redenen worden overwogen. Hangende of overtollige oogleden kunnen een vermoeide uitstraling geven en het zicht belemmeren. Een ooglidcorrectie kan helpen om uw natuurlijke oogcontouren te herstellen, waardoor uw ogen er frisser en jeugdiger uitzien.

 

Bij het Ooginstituut hebben we ervaring op het gebied van ooglidcorrecties. We begrijpen dat elke patiënt unieke behoeften en verwachtingen heeft.

Als u geïnteresseerd bent in een ooglidcorrectie, nodigen we u uit om een afspraak te maken om uw medische en specifieke wensen zorgvuldig te beoordelen, uw oogleden te onderzoeken en een behandelplan op maat voor te stellen.

De mogelijke ooglidproblemen

Ooglidcorrectie

Een ooglidcorrectie is een procedure om ouderdomsverschijnselen of overtollige huid rond de ogen te corrigeren. Het verbetert de esthetiek en kan ook functionele voordelen bieden. De procedure wordt uitgevoerd door een specialist en vereist een herstelperiode. 

Anti-rimpel

Anti-rimpel behandelingen verminderen rimpels en fijne lijntjes op de huid. Ze omvatten crèmes, injecties en cosmetische procedures. Deze behandelingen zijn tijdelijk en moeten regelmatig worden herhaald. Raadpleeg een professional voor de juiste behandeling en opvolging.

Chalazion & hordeolum

Chalazion en hordeolum zijn veelvoorkomende ooglidaandoeningen. Chalazion is een pijnloze zwelling door een verstopte ooglidklier, terwijl hordeolum een pijnlijke, rode bult is veroorzaakt door een ontsteking. 

Ectropion & entropion

Bij ectropion keert het onderste ooglid naar buiten, terwijl bij entropion het onderste ooglid naar binnen rolt. Beide kunnen ongemak en oogirritatie veroorzaken. Chirurgie kan nodig zijn om de ooglidpositie te corrigeren.

Tranende ogen, traanlast of epifora

Tranende ogen, ook bekend als traanlast of epifora, verwijzen naar overmatig tranen. Het kan veroorzaakt worden door verschillende factoren, zoals verstopte traankanalen, allergieën of oogirritatie. Behandeling varieert afhankelijk van de oorzaak en kan bestaan uit oogdruppels, warme kompressen of medische ingrepen.

Xanthelasma

Xanthelasma zijn gele plaques of bultjes op het ooglid, veroorzaakt door vetophoping. Het kan cosmetisch storend zijn en geassocieerd worden met verhoogde cholesterolniveaus. Raadpleeg een arts voor controle van je lipideniveaus. Behandeling omvat chirurgie, laserbehandeling of cryotherapie.

Maak je afspraak in het ooginstituut of bij oogartsen Coppens

In het Ooginstituut Aalst werkt een team van oogartsen samen met optometristen, een verpleegkundige en medische secretaresses om u zo goed mogelijk te kunnen helpen. U kan bij ons terecht met al uw oogproblemen.