Ectropion of naar buiten gedraaid onderooglid

Een ectropion is een aandoening waarbij het ooglid naar buiten keert, weg van het oog. Hierdoor is de knipperfunctie verstoord. Dit kan leiden tot problemen zoals droogte, irritatie, roodheid, tranen en soms zelfs infecties.

Een ectropion kan het gevolg zijn van veroudering, littekenvorming van de huid of van neurologische aandoeningen. Het komt vaak voor bij oudere mensen, omdat de structuren die het ooglid op zijn plaats houden, verslappen.

 

Image
Een ectropion (rechts) ten opzichte van een normaal oog (links)

De behandeling van ectropion

De behandeling van een ectropion is afhankelijk van de oorzaak en de ernst van de aandoening. In milde gevallen kan het helpen om kunsttranen te gebruiken om de ogen vochtig te houden. In meer ernstige gevallen kan een operatie onder lokale verdoving nodig zijn. Het doel van de operatie is om het onderste ooglid weer op zijn plaats te krijgen, waardoor het oog weer goed beschermd wordt en de klachten verminderen. Deze ingreep kan doorgaan in ambulante setting en duurt een dertigtal minuten.

Entropion of naar binnen gedraaid onderooglid

Entropion is een aandoening waarbij de rand van het ooglid naar binnen draait, waardoor de wimpers tegen het oog gaan schuren. Dit kan leiden tot irritatie, pijn, roodheid, tranen en soms zelfs ontstekingen en schade aan het hoornvlies.

Een entropion kan het gevolg zijn van veroudering, littekenvorming van het oogslijmvlies of van neurologische aandoeningen. 

Image
Een entropion (links) ten opzichte van een normaal oog (rechts)

De behandeling van een entropion

•    Oogdruppels, gels of zalven verminderen de irritatie.
•    Taping: Hierbij wordt een stuk tape aangebracht op het ooglid, waardoor het in de juiste positie komt te staan. Dit is een tijdelijke oplossing.
•    In afwachting van chirurgie kan Botox® geïnjecteerd worden in het onderooglid.
•    Meestal is een operatie onder lokale verdoving nodig. Het doel van de operatie is om het onderste ooglid weer op zijn plaats te krijgen, waardoor de wimpers niet meer tegen het oog schuren. Deze ingreep kan doorgaan in ambulante setting en duurt ongeveer drie kwartier.
•    Bij een entropion dat veroorzaakt wordt door verlittekening of cicatrisatie dient eerst de onderliggende medische toestand behandelt te behandelen.

Maak je afspraak in het ooginstituut of bij oogartsen Coppens

In het Ooginstituut Aalst werkt een team van oogartsen samen met optometristen, een verpleegkundige en medische secretaresses om u zo goed mogelijk te kunnen helpen. U kan bij ons terecht met al uw oogproblemen.