Image
Pterygium

Pingueculum

Een lichtgele vlek of zwelling op de conjunctiva veroorzaakt door een opeenhoping van eiwitten en vetten. Er is geen ingroei in het hoornvlies.

Pterygium

Vlezig weefsel dat meestal aan de neuskant van je oog zit. Het kan klein blijven of groeien en  een deel van het hoornvlies* bedekken. Wanneer dit gebeurt, kan het uw gezichtsvermogen beïnvloeden.
 

Wat zijn de symptomen?

Symptomen kunnen variëren van mild tot ernstig:

  • Roodheid en zwelling van de conjunctiva
  • Een gele vlek of bult op het wit van je ogen
  • Droge, jeukende, branderige ogen; het gevoel dat er zand of gruis in je oog zit
  • Wazig zicht

Welke behandeling is mogelijk?

Pingueculum

Behandeling is niet nodig. Wanneer het pingueculum ontsteekt, kan dit behandeld worden met ontstekingsremmende oogdruppels. Een groot en storend pingueculum kan chirurgisch verwijderd worden.

Pterygium

Het ongemak, de roodheid of de zwelling kunnen behandeld worden met kunsttranen of ontstekingsremmende oogdruppels.Als een pterygium groeit en hinder veroorzaakt, kan een operatie uitgevoerd worden waarbij het pterygium onder lokale verdoving verwijderd wordt en een dun stuk normaal weefsel op het aangetaste gebied getransplanteerd wordt. Deze techniek helpt de kans te verkleinen dat uw pterygium terug groeit.

Hoe de groei van een pingueculum of een pterygium vermijden?

De beste manier om te voorkomen dat pinguecula en pterygia groeien of terugkomen, is om uitdroging, zonlicht en stof te vermijden.

  • Draag een zonnebril om uw ogen te beschermen tegen UV-licht.
  • Bescherm uw ogen tegen stof door een (bescherm)bril te dragen.
  • Gebruik kunstmatige tranen als je ogen erg droog aanvoelen

Maak je afspraak in het ooginstituut of bij oogartsen Coppens

In het Ooginstituut Aalst werkt een team van oogartsen samen met optometristen, een verpleegkundige en medische secretaresses om u zo goed mogelijk te kunnen helpen. U kan bij ons terecht met al uw oogproblemen.