Image

De start van de missie in Agadir

Amelie Verhofstede, een van de verpleegkundigen, speelde een cruciale rol als organisatorische ondersteuning tijdens de eerste dagen van de missie. Na een vlotte reis arriveerde het team in Agadir, waar ze meteen werden geconfronteerd met de typische Afrikaanse bureaucratie. Het importeren van medische apparatuur bleek een uitdaging, en de intra-oculaire implantlenzen, medicatie en verbruiksgoederen moesten wachten op goedkeuring uit Rabat.

Image
Dr. Sallet en Dr. De Landsheer met patiënten post-operatief

Eerste stappen in Tiznit

Eenmaal aangekomen in Tiznit, kon de missie echt van start gaan. Het plaatselijke medisch team had al patiënten geselecteerd uit omliggende dorpen die dringend oogzorg nodig hadden. Het team werkte in een geïmproviseerd oogheelkundig centrum en had de beschikking over een goed functionerende spleetlamp en hulpvaardige tolken. Dit laatste maakte de communicatie met de patiënten een stuk makkelijker.

Selectie van patiënten en behandelingen

De eerste taak van het medische team was het selecteren van patiënten voor cataractoperaties. Daarnaast voerden ze onderzoeken uit naar diabetische retinopathie, glaucoom en andere oogziekten. Glaucoompatiënten werden behandeld met oogdruppels en, indien nodig, doorverwezen naar lokale oogartsen voor verdere behandeling.

Start van de chirurgische ingrepen

Na 2,5 dagen wachten op de noodzakelijke goedkeuring van het lokale ministerie, kon het team eindelijk starten met de intra-oculaire operaties. Veel van de patiënten leden aan ernstige vormen van cataract, wat vaak resulteerde in slechtziendheid of zelfs blindheid. Dit maakte de operaties complexer, maar verhoogde ook de dankbaarheid van de patiënten. Het onderstreepte nogmaals de noodzaak van humanitaire missies zoals deze.

Image
Witte harde cataract leidend tot blindheid

Optometrie en nazorg

Ondertussen was optometrist Thibault Lannoo samen met een van de oogchirurgen bezig met brilaanpassingen, pre-operatieve onderzoeken en postoperatieve controles. In totaal werden er tijdens de missie 31 cataractoperaties uitgevoerd. Hoewel het team graag meer patiënten had willen helpen, beperkten administratieve problemen de beschikbare tijd voor chirurgie. Ze focusten zich daarom op de meest dringende gevallen.

Innovatieve werkwijze en teamspirit

Een primeur voor de See & Smile missie in Afrika was dat alle cataractoperaties onder topicale druppelverdoving werden uitgevoerd, zonder dat injecties nodig waren. Dit zorgde voor een minder belastende procedure voor de patiënten. Het verpleegkundig team, bestaande uit Sandy Roose en Nadine, werkte naadloos samen en zorgde voor een vlotte uitvoering van de operaties.

Image
Thibault Lannoo in action bij onderzoek patiënten

Een missie met impact

Het groepsgevoel zat er vanaf de start in Zaventem al goed in, en dit bleek een belangrijke factor in het succes van de missie. Ondanks de obstakels die ze tegenkwamen, was de sfeer positief en werden er blijvende vriendschappen gesmeed. Ook de lokale opvang en accommodatie waren van hoge kwaliteit, iets wat zeker niet vanzelfsprekend is bij Afrikaanse missies.

Afsluiting en vooruitblik

Na een week van intensief werk, met de nodige uitdagingen maar ook veel voldoening, sloot het team de missie af met een gezamenlijk diner "onder de vijgenboom" in een lokaal restaurant. Met een goed gevoel keerde het team terug naar huis, vastberaden om de volgende missie nog succesvoller te maken.

De See & Smile missie naar Marokko was niet alleen een medische operatie, maar ook een belangrijke stap in het verbeteren van de levenskwaliteit van mensen in afgelegen gebieden. Het toont hoe belangrijk het is om toegang tot oogzorg te bieden aan mensen die anders verstoken zouden blijven van dergelijke behandelingen.

Image
Teambuilding “onder de vijgeboom”