Problemen met de traanfilm of overproductie van tranen

Te slechte kwaliteit van de tranen

De traanfilm is een dun laagje vocht dat het oog bedekt en beschermt tegen uitdroging en infecties. Het bestaat uit drie lagen: een olielaag, een waterige laag en een slijmlaag. Als een van deze lagen uit balans is of ontbreekt, kan dit leiden tot een slechte kwaliteit van de traanfilm en zo klachten van droge ogen, waaronder “hoe bizar het oog mag klinken” traanlast, veroorzaken. We beschikking in het Ooginstituut over de dry eye clinic. Dit is een consultatie specifiek opgezet om de kwaliteit van de traanfilm en zijn verschillende lagen te onderzoeken.

Overproductie van tranen

Ook wel bekend als reflextranen, kan optreden wanneer de ogen van nature te veel tranen produceren als reactie op bepaalde prikkels, zoals wind, rook, stof, knipperen, emotionele stress of het schillen van uien.

Irritatie aan het oog

Bijvoorbeeld door allergie, infectie, wimper die naar binnen krult

De juiste behandeling

Uw oogarts tracht de onderliggende oorzaak te achterhalen en de juiste behandeling in te stellen. Dit kan gaan van het vermijden van uitlokkende prikkels, oogdruppels, lichttherapie of eyelight, botox in de traanklier, tot elektro-epilatie of het wegbranden van hinderlijke wimpers.

Problemen met de oogleden

De oogleden zijn de “ruitenwissers” van het oog. Bij aanwezigheid van een afstaand traanpunt, ectropion, entropion kunnen de oogleden hun ruitenwisserfunctie niet goed meer uitvoeren en traanlast veroorzaken. Deze aandoeningen zijn te verhelpen met een ingreep onder lokale verdoving.

Problemen met de traanafvoer

Aangeboren traanwegobstructie (kinderen)

Dit is een relatief frequent voorkomende aandoening in de pediatrische populatie (5-20%). In ongeveer de helft van de gevallen is dit probleem spontaan opgelost op de leeftijd van 6 maanden en in meer dan 90% op de leeftijd van 1 jaar. Het komt aan beide ogen tegelijk voor in ongeveer 1/3e van de gevallen.

Een aangeboren traanwegobstructie wordt meestal veroorzaakt door een onvolledige resolutie van de klep van Hasner (op de overgang van het traankanaal naar de neus). Zelden zijn andere anatomische afwijkingen aan de traanafvoer verantwoordelijk voor epifora, namelijk afwezigheid van de traanpunten en/of canaliculi of een diffuse stenose van de ductus nasolacrimalis.

Naast traanloop, zijn korstvorming op de oogleden en afscheiding een belangrijk symptoom. Dit treedt op als gevolg van een infectie van het traanafvoersysteem.

Image
Anatomie van de traanafvoer. De klep van Hasner opent zich meestal snel na de geboorte.

Er bestaat geen bewijs voor de doeltreffendheid van antibiotica bij de resolutie van traanwegobstructie en daarom is een behandeling met antibiotica in druppelvorm enkel vereist als er significante afscheiding is. Weet dat het resultaat tijdelijk is en dat de symptomen meestal terugkeren eens de antibiotica wordt gestopt.

Als er significante epifora of afscheiding aanwezig is, wordt digitale massage van de traanzak aanbevolen. Het doel van de massage is om vloeistof door de ductus nasolacrimalis te persen en de obstructie te openen. Hierbij druk je meermaals met je wijsvinger op de traanzak van het kind. Het kan dat er terugvloei van slijmen of tranen is langs de traanpunten. Dan weet je zeker dat je op de juiste plaats drukt 

Als er verweking van de huid optreedt, kan het aanbrengen van witte vaseline soelaas brengen.

Sondage van de traanafvoer en plaatsen van een siliconenbuisje

Beide ingrepen vinden plaats onder een korte algemene anesthesie. Deze ingrepen worden door Dr. Robberecht uitgevoerd in het ASZ-Wetteren.

Bij een traanafvoersondage wordt met een stomp metalen staafje de klep van Hasner doorprikt (via de traanpunten).

De traanafvoersondage kan gecombineerd worden met het plaatsen van een siliconenbuisje. Dit buisje heeft als doel de traanafvoer op de rekken en de doorprikte klep van Hasner open te houden. Na drie maanden wordt de stent verwijderd. Voorlopig is dit telkens gelukt op de consultatie. Als het kind klachtenvrij is met de stent in loco, verkiezen de ouders vaak om de stent langer te laten zitten.

Image
Siliconenbuisje in het rozer hier in roze gekleurd, maar in werkelijkheid is het transparant

Monocanaliculaire traanstent

Deze figuur toont de plaats van het siliconenbuisje in de traanafvoer. Het betreft hier een monocanaliculaire traanstent met fixatie in het bovenste traanpunt.

Image
Bicanaliculair siliconenbuisje

Bicanaliculaire traanstent

Er bestaan ook een bicanaliculaire stent die zowel door de inferieure als de superieure canaliculus loopt. Bij een bicanaliculaire stent is de stent zichtbaar als een “bochtje” in de nasale ooghoek. 

Verworven traanwegobstructie (volwassenen)

Vanaf ongeveer 15 jarige leeftijd kunnen we een spoeling van de traanafvoer uitvoeren in de consultatie. Dit is een onderzoek om na te gaan of er een vernauwing of verstopping (obstructie) aanwezig is en op welk niveau zich deze bevindt.

Maak je afspraak in het ooginstituut of bij oogartsen Coppens

In het Ooginstituut Aalst werkt een team van oogartsen samen met optometristen, een verpleegkundige en medische secretaresses om u zo goed mogelijk te kunnen helpen. U kan bij ons terecht met al uw oogproblemen.