Image
Maculadegeneratie

Wat is maculadegeneratie?

Maculadegeneratie is een aandoening waarbij er schade optreedt aan de gele vlek (de macula). Deze schade veroorzaakt een vermindering van het centrale scherptezicht waardoor het lezen moeilijker wordt. Het gezichtsveld wordt door deze ziekte niet aangetast.

2 vormen van maculadegeneratie

De droge vorm

Hierbij neemt het zicht meestal heel langzaam af (moeilijker gezichten herkennen, meer licht nodig om te lezen)

Deze vorm kan worden afgeremd, doch kan niet worden genezen. Afremmen gebeurt door enkele maatregelen:

  • Stoppen met roken.
  • Voeding met voldoende antioxidantia, noten, vette vis, omega 3 vetten.
  • Inname van voedingssupplementen (zonder voorschrift verkrijgbaar, 1 of 2 comprimés per dag, afhankelijk van het merk).
  • Een gezond lichaamsgewicht nastreven, voldoende bewegen.

De natte vorm

Slechts 10% van de patiënten met maculadegeneratie hebben de natte vorm. Hierbij vermindert het zicht sneller. En wordt ook vaker vervorming van rechte lijnen gezien.

Image
Bij uitgesproken schade treedt een centrale wazige tot zwarte vlek op.
Image
Image
Normale macula
Image
De droge vorm
Image
De natte vorm

Het onderzoek

De frequentie

Maculadegeneratie is een chronische aandoening. Bijgevolg is een levenslange opvolging door uw oogarts noodzakelijk.

Bij patiënten met de droge vorm wordt om de zes tot twaalf maanden een controle uitgevoerd.

Bij patiënten met een actieve natte vorm, is een controle om de één tot twee maanden nodig totdat er geen ziekteactiviteit meer is. Op dat moment kunnen de controles langer uitgesteld worden.

De visustest

Het scherptezicht voor veraf en voor kortbij wordt opgemeten met de best mogelijke brilglazen. Het Amsler rooster wordt getoond

De funduscopie

De oogarts bekijkt uw netvlies aan de spleetlamp. Hierbij wordt het netvlies onderzocht op tekenen van natte maculadegeneratie (bloedingen, oedeem, exudaten).

OCT

De Optical Coherence Tomography neemt op basis van geluidsgolven een scan van uw netvlies ter hoogte van de gele vlek. Hierbij kan beoordeeld worden of er een actieve ziekte is (vocht in het netvlies), of de behandeling effectief is geweest, of er verdunning van het netvlies is opgetreden.

Dit onderzoek is onontbeerlijk bij het opvolgen van maculadegeneratie, en is bovendien vereist om in aanmerking te komen voor terugbetaling van dure anti VEGF producten.

Er is echter nog steeds geen terugbetaling voor dit onderzoek in België.

Image
Het beeld van de OCT bij de droge vorm
Image
Het beeld van de OCT bij de natte vorm
Image
Fluoangiografie bij de droge vorm
Image
Fluoangiografie bij de natte vorm

Fluoresceine angiografie

Dit onderzoek is eveneens noodzakelijk om in aanmerking te komen voor de terugbetaling van anti VEGF.

De fluoresceine angiografie geeft aan om welk type van maculadegeneratie het gaat. Bij opvolgconsultaties is dit onderzoek niet altijd noodzakelijk.

Voorafgaand aan dit onderzoek, krijgt u een kleurstof in een ader van de arm ingespoten. Deze kleurstof heet fluoresceine. Ze zorgt ervoor dat de bloedvaten in het oog worden gekleurd zodat er foto’s van het netvlies kunnen worden gemaakt. Wanneer de kleurstof uit de bloedvaten lekt, en er toename is van de fluorescentie op de foto’s, is er een actieve maculadegeneratie.

Deze kleurstof is oranje van kleur en wordt door de nieren verwijderd uit het lichaam. Bij nierinsufficiëntie wordt slechts een halve dosis van het product gebruikt. De urine zal 2 dagen geel oranje gekleurd zijn.

Bij gekende allergie op kleurstoffen of op bepaalde voedingsmiddelen, wordt het onderzoek bij voorkeur niet uitgevoerd.

Maak je afspraak in het ooginstituut of bij oogartsen Coppens

In het Ooginstituut Aalst werkt een team van oogartsen samen met optometristen, een verpleegkundige en medische secretaresses om u zo goed mogelijk te kunnen helpen. U kan bij ons terecht met al uw oogproblemen.