Hoe is onze traanfilm opgebouwd
De traanfilm is het dunne traanlaagje dat zich op het hoornvlies bevindt.
De belangrijkste functies van de traanfilm zijn:
- Het oog beschermen tegen uitdroging en infecties
- Het hoornvlies voeden en egaliseren
De traanfilm is samengesteld uit 3 lagen. Een lipidenlaag of vetlaag die zorgt dat de tranen niet snel gaan verdampen, de waterige laag die zuurstof en afweerstoffen bevat en de mucine of slijmlaag die zorgt voor de hechting van de traanfilm aan het oogoppervlak.
Een goede onderlinge verhoudingen tussen deze 3 lagen zorgt voor een goede en gezonde traanfilm.
Diagnose
De twee voornaamste oorzaken van droge ogen zijn:
- Onvoldoende aanmaak van tranen
- Slechte traankwaliteit met vlug verdampen van traanvocht
Een combinatie van deze 2 vormen komt dikwijls voor en maakt ook de behandeling complexer.
Klachten
Oorzaken
Dry Eye Clinic
Hoe verlopen de onderzoeken?
Een vragenlijst, de Ocular Surfae Disease Index (OSDI), bepaalt de ernst van de klachten. Hierna volgt een risicofactoranalyse met navraag van allergieën, schildklierpathologie, medicatie, klachten en reeds geprobeerde behandelingen. Diagostistische testen bestaan uit een biomicroscopisch onderzoek, testen van de traankwaliteit en het meten van de traanosmolariteit. De ocular surface analyser biedt een volledige diagnose van de drie traanfilmlagen en meet de hoeveelheid en kwaliteit van de Meibomiusklieren in de oogleden. De Meibomiusklieren zijn verantwoordelijk voor de productie van lipiden. Bij meibomiusdeficiëntie is de lipidenlaag van slecht kwaliteit waar de traanfilm te snel gaat verdampen. Indien nodig kan een bloedname aangeraden worden voor uitsluiting van algemene aandoeningen.
Welke behandelingen zijn mogelijk?
Het uiteindelijke doel van de behandeling van droge ogen is het herstellen van de homeostase van het oogoppervlak en de traanfilm. Niet altijd kan een volledige genezing van het oog bekomen worden, doch streven we naar een optimaal oogcomfort. Voor het beleid baseren we ons op de richtlijnen van de DEWS II-studie, Dry Eye WorkShop door de internationale vereniging van traanfim en oogopppervlakaandoeningen. De behandeling van droge ogen kan uitdagend zijn vanwege de multifactoriële oorsprong. Het bepalen van de belangrijkste oorzakelijke factoren is van cruciaal belang voor het bepalen van de juiste behandeling.
Behandelmethoden
Kunsttranen
Een kunsttraan is een bevochtende oogdruppel als aanvulling op uw eigen traanvocht. Kunsttranen kan u 4 tot 6 keer per dag gebruiken. Kunsttranen gaan de droge ogen niet gaan genezen maar de klachten gaan verminderen. Kunsttranen bestaan uit waterige druppels tot gelvorm en zelfs oogzalf.
Ooglidhygiëne
Doel: De oogleden ontdoen van secreties, bacteriën en debris teneinde korstjes en toxische producten te verwijderen. Tijdens de ernstige perioden dienen dagelijks de oogleden gereinigd te worden met een gel of zeepachtige oplossing voorgeschreven door uw specialist. Masseer tevens met kleine cirkelvormige bewegingen om de ooglidkliertjes leeg te duwen.
Autoloog serum
Bij ernstige vormen van droog oog kunnen kunsttranen gemaakt worden vanuit eigen bloedserum. Dit gebeurt via de ziekenhuisapotheek via een speciale aanvraag.
Medicatie
Antibiotica, vitamines en antiontstekingsmedicatie worden gebruikt bij droge ogen ten gevolge van chronische ontstekingen.
Punctum plugs
Bij een lage traanproductie kan een plugje of punctum plug geplaatst worden in de traanafvoer zodat tranen beter en langer op het oog blijven.
Eyelight of lichttherapie
Voor de behandeling van meibomiusklierdysfunctie beschikt het Ooginstituut over de Eyelight. Dit toestel gebruikt 2 gepatenteerde technologieën, zijnde OPE (optimal power energy, de opvolger van IPL (Intense Pulsed Light)) en LLLT (Low Laser Light Therapy). Deze lichttherapie stimuleert het ATP (energieleverancier van levende cellen), dat op zijn beurt de mitochondriën activeert. Dit resulteert in verhoogde celvernieuwing, en een betere werking van de meibomiuskliertjes.
Maak je afspraak in het ooginstituut of bij oogartsen Coppens
In het Ooginstituut Aalst werkt een team van oogartsen samen met optometristen, een verpleegkundige en medische secretaresses om u zo goed mogelijk te kunnen helpen. U kan bij ons terecht met al uw oogproblemen.